Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ Ή ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΣ
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ "ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΥ" ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΥΚΤΩΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ (ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ) ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΧΊΖΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ.

Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Η Τριεσπερος.
Οι τρεις νύχτες που ο Δίας, ο Αιθερας ως " πυρ κορυφαιοτατον και καθαροτατον" γονιμοποιούσε την Αλκμήνη. Την αλκιμον Μήνιν. Την Σελήνη. Που σημαινει πάντοτε την Κόρη.
Την Ψυχή. Και οι " τρεις Νυχτες" είναι η Επιστήμη (Μαντοσυνη), η Σωφροσύνη, η Δικαιοσυνη.
Κι έτσι γεννιέται ο δεύτερος Ηρακλής, ο Ηλιακός Χρόνος, ο αστρικός. Ο πρώτος, ήταν ο Αγηραος Χρόνος,ή Ηρακλής, ή "άπαξ επέκεινα". Προοντολογικος, προχωρικος, γενετης του Αιθερος, του Χάους και του Ερέβους.
Αλλά ο χρόνος - νέος Ηρακλής, δεμένος πια με τη μοίρα των πραγμάτων, έρχεται
ως φορέας όχι των συνθηκών της ύπαρξης, αλλά ως συνθήκη απόλυτη αυτός ο ίδιος. Διαποτισμενος με τις αξίες του αμωμου Αιθερος, της θερμοτητας , της έλξης, της διάρκειας της στα παντα προσαρμογής και της των πάντων συναρμογης,αφ' ενός. Αφ' ετέρου, με το φως της ολόκληρης, πλήρους ψυχης- της Αλκιμης Σελήνης.
Σπαρμένος στην μήτρα της Ψυχης-"αρχή και αιτιον πάσης κινήσεως" την λέει ο Αριστοτέλης, άρα προηγούμενη και αυτού του Χρόνου. Του οποιου χρονου αυτή είναι η ουσιώδης εκδήλωση.
Τούτος ο χρόνος γεννήθηκε κάτω από τη σκέπη των τριών Νυκτών. Ήλθε στον κόσμο ως εξαγγελος τους.
Τίποτε δεν είναι κενό. Τίποτε δεν πρέπει να είναι " τίποτε". Ο Κόσμος έγινε για να βεβαιωθεί ο πολλαπλός Νόμος της Φύσεως. Και θεμέλιο της είναι ο Χρόνος, ο " πολυτιμητος Θεός εν τη του Ορφέως Θεολογία"
(Μικρή συμπερίληψη του μύθου και των πολλών και μεγάλων λεγομένων
(και ) περί χρόνου στον Ιερό Λογο εν ραψωδίας κδ' του Ορφέως.
Μαρία Σίδερη
Χειμερινό Ηλιοστάσιο 2018.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΙΔΕΡΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΛΙΑΝΑ Κανάλι 1 Πειραιά



Μαρία Σιδέρη: Δεν καταλαβαίνω πως τόσο εύκολα παραδίνεται ένας λαός στη λήθη




Συνέντευξη στη Γεωργία Δαλιανά*
Στις μέρες μας, που η Γεωγραφία είναι μοίρα (αλλά και η Aφασία είναι μοίρα και μάλιστα διττή!!!) που η συνειδητή καλλιέργεια του φόβου από τις πολιτικές ηγεσίες κρατάει γερά τα σκήπτρα, με στόχο την αποξένωση του πολίτη από την πραγματικότητα, που η αλλοτρίωση, ο φανατισμός, η σήψη, η παραπλάνηση είναι παγκόσμια φαινόμενα ενός διαλυμένου κόσμου που σπαράσσει και σπαράσσεται, ευνουχίζει και ευνουχίζεται, το ζητούμενο πια δεν είναι η τάση μιας καταγγελτικής κουλτούρας χάρη των ωρών και των συρμών κενής περιεχομένου όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά η καίρια επιστροφή στο Λόγο, δηλαδή στη Φλόγα και τον Πυρήνα των εννοιών. Η επιστροφή στη φύση των πραγμάτων.
Η Μαρία Σιδέρη, χαρισματική προσωπικότητα της Ελληνικής διανόησης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζωγράφος, συγγραφέας και φιλόσοφος, μας μιλά για τον κοινό παρανομαστή όλων των δεινών, για τα κομμάτια της θρυμματισμένης μας εικόνας αλλά και την ατομική μας ευθύνη που έτσι ή αλλιώς παίζεται κεκλεισμένων των θυρών. Ας της δώσουμε το λόγο:

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΗ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διεθνές Επιστημονικο Συνέδριο
"ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ"
Συνδιοργάνωση:
Πανεπιστήμιο Πατρών
Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών
Ιούνιος 2018
Στιγμιότυπο από την εισήγησή μου με θέμα:
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΙΔΕΡΗ


                                                        Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ:               
                      ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η σύγχρονη περιβαλλοντολογική θεωρία «οικοσοφία», όπως την επεξεργάστηκε ο F. Guattarie,[1] διακρίνει τρία οικοσυστήματα :
1.     Την Φύση (ως natura).
2.     Την Κοινωνία.